Нудура Проекти в Детайли - Катедрала "Свети Петър"

Англиканската енергийно-ефективна катедрала "Свети Петър"


Предизвикателство е да се отразява стила на религиозен храм, когато се използват модерни технологии, които да са съобразени с днешните изисквания за строителство и енергийна ефективност. С изграждането на тази протестантска църква в готически стил, Нудура още веднъж демонстрира своята гъвкавост и качество на строителна технология. Изборът на формите се дължи на цялостното решение само с един продукт на структурни, топлинни и акустични проблеми при такъв сложен обект.

Сградата следва съвременните LEED принципите по отношение на използването на ресурси и енергия за изграждане и поддържа структурата, но също така и готическия стил, типичен за протестанските храмове. Катедралата е завършена през юни 2014 само за 20 месеца с обща площ от 3285 квм, построена с източно-западно разположение със сводести врати и прозорци, което е традиционно за англиканските църкви. Проектът е един от най-сложните обекти използвали стени на ICF в и около района. Сложността се основава на пресичането на различни по дебелина стени на ICF, сводестите отвори и височината на неподдържаните греди при този тип конструкция. В най-високите си точки фронтоните достигат 20,7м височина. Тежките дървени рамки поддържат дървена палуба, създаваща истински автентичен външен вид, който ще изменя цвета си и подобрява с възрастта. Нудура се оказва най-икономичната система, която отговаря на всички посочени критерии. Приблизително 87% от външните стени и 15% от вътрешните стени са построени с помощта на Нудура формите. Сградата е предназначена да представлява силните връзки на новата англиканска църква в Северна Америка с църквата в Англия и многото традиции, които произтичат от тази връзка. "Свети Петър" е построен с подсилени ICF стени на НУДУРА с подова настилка от двойно армирани бетонни плочи. За да емулират английския си произход със стил, екстериорът е завършен с каменна облицовка и фурнири.

ICF технологията е избрана като алтернатива на традиционното строителство по три причини: стените са по-тънки, не се изисква допълнителна акустика и топлинно-изолационните им свойства. Църквата използва два малки климатика (единият втора ръка), разположени успоредно. Двата климатика се използват само когато залата е пълна. Уникалната форма на храма е основната причина за невероятната акустика, подчертаваща традиционните хорови песни, използвани по време на поклонение. Пространството на сградата е добре "настроено", за да се подсигури подходящото отразяване на звука по време на богослужение. Архитектурата на сградата се основава на традиционната кръстообразна форма на историческите готически църкви. Това е първата от многобройните библейски препратки, включени в дизайна, включващ трите кули, представляващи Светата Троица и петте келтски кръста, представляващи петте рани на Христос. Дизайнът, създаден в крайна сметка, се е родил от съвместно усилие между архитекта и неговия екип, духовенството, енориашите и строителите. Проектната фаза продължава почти цели три години и включва стотици срещи също така и с поклонниците, за да се гарантира, че основната мисия на всяка част от катедралата е изпълнена.

Църквата получава награда AIA Tallahassee Chapter Merit Award.


Тип обект: англиканска катедрала

Регион: Талахаси, Флорида, САЩ

РЗП: 3285 квм

Време за цялостно строителство: 1 година и 8 месеца

Използвани Нудура форми: 87% от външните стени и 15% от вътрешните стени

Награди: AIA Tallahassee Chapter Merit Award

Други Нудура проекти в детайли