Енергийна Ефективност

ICF - insulated concrete form...или какво значи това?


Концепция

Буквално преведено ICF (Insulated Concrete Form) означава изолационна форма за бетон, но за да се разкрие по-добре факта, че това не е само пенополистиролна форма, а строителна технология, най-коректно е да се нарича - изолационна форма за бетон с оставащ кофраж. Но за по-кратко към тях се отнасят като термоформи или термоблокове, или изолационни форми, а някои ги и наричат ИЦФ (въпреки, че би трябвало да бъдат ИБФ). Това е строителен материал, вграден в технология, осигуряваща оптимална енергийна ефективност на жилището, стабилност, срок на годност и максимален комфорт на живот. Това е строителна технология на 21-ви век, когато човек се ориентира към по-добър комфорт на живот (звукоизолация), по-голяма енерго-ефективност и намаляване на излишните разходи за отопление или охлаждане, както и сигурност в дома и неговата конструктивна стабилност. Технологията е най-ефективна при изграждането на нискоенергийни или пасивни къщи и жилищни сгради, както и хотелски комплекси, административни, обществени и индустриални обекти. (обекти построени с Нудура форми).

Характеристики

Стандартната форма представлява две EPS (expanded polystyrene) плоскости, свързани помежду си със специфични за производителя сглобки. Формите обикновено се произвеждат от предварително експандирани полистиренови гранули.(ВИДЕО) Формите се редат заедно с арматурата. Във формите на Нудура на сглобките има жлебове, в които арматура се захваща и по този начин не се размества и стои винаги на стандартното строително отстояние в железобетонната стена. В същото време се спестява нуждата от кофраж. Формата на Нудура е достатъчно стабилна и с патентована форма и сглобка, за да не се издуе или изплува по време на изливане на бетона.

Топлопроводимите стойности варират и са в силна зависимост от плътността на EPS плоскостите. Стойността на 0.038 W/(m·K) се получава при 15 кг/м3, докато стойността на 0.032 W/(m·K) се получава при 40 кг/m3 според информационния лист на K-710 от StyroChem Финландия.(Плътността на Нудура формите са 21.6 kg/m3 и λ = 0,033 - 0,035 [W/mK], въпреки това Нудура може да произведе и по поръчка на клиента изолационни форми с още по-висока плътност.)

Канадската фирма Нудура® е един от лидерите в производството на изолационни форми. Технологията и дизайнът на формите на Нудура®позволява прилагането на един изключителен модерен подход за бързо строителство с двойна изолация на конкурентна цена. Изолационните еко форми на Нудура са леки и лесно преносими. Те са напълно готови за директен монтаж, използвайки рационализираща патентована сгъваема система, спестяваща транспортни разходи и строително пространство. В допълнение, патентованата заключваща система предпазва формите от разместване при натиск, осигурява здраво заклинване и устойчивост, и елиминира нуждата от многобройни крепeжни елементи. Нудура® предлага най-големите по площ форми – един блок покрива приблизително 1,12 кв.м. като по този начин намалява работното време и работна ръка. Сравнително по-големите форми на Нудура, намаляват също така броя на снадки, което ги прави по-стабилни, по-устойчиви и по-сигурни.

Ерде® ЕООД е изключителен дистрибутор на Корпорация Нудура® – Канада, за територията на Република България. Ние Ви предлагаме повече от просто един строителен материал. Ние предлагаме изпитано канадско строително решение за тези, които искат значително да намалят разходите си за отопление. И още ...